This article is only available in Czech.
Hospitality & Tourism Summit 2013: Podnikatelé se přesvědčili, že je možné uspět s nabídkou regionálních služeb a produktů
Published 4/22/2013

Ve dnech 17. a 18. dubna 2013 se v zážitkovém hotelu Aquapalace Prague konal již třináctý ročník oborové konference Hospitality & Tourism Summit 2013. Na více než 200 účastníků z řad provozovatelů a poskytovatelů služeb v cestovním ruchu čekal nabitý dvoudenní program ve znamení hesla „Think global, offer local aneb Jak promítnout globální zkušenosti do lokální nabídky“. Účastníci ocenili především příběhy a zkušenosti úspěšných provozovatelů, inspirativní prezentace, živé debaty a škálu témat, která sahala od zážitkového hotelnictví, regionální gastronomie, českých hor, dopravy až po lázeňství a wellness a PR a marketing v cestovním ruchu. Zajímavým osvěžením akce byl interaktivní telemost, který Prahu propojil se zlínským AdCampem.

První konferenční den zahájil rozhovor Veroniky Sedláčkové z Českého rozhlasu s Alešem Hozdeckým, ředitelem Odboru cestovního ruchu MMR a Norou Dolanskou, ředitelkou, Pražské informační služby na téma v čem tkví nová strategie marketingu regionální nabídky. Pan Hozdecký hovořil především o změnách a možnostech, které přinese nový zákon o cestovním ruchu. Nora Dolanská se zaměřila na budoucnost Prahy a otázky jak koncepčně k turistickému ruchu v hlavním městě přistupovat. „Chceme cílit na zahraniční nebo domácí klientelu? Chceme nabízet tradiční destinace nebo nová místa?,“ tázala se. Jedním z projektů, který bude zaměřen na české turisty je „Secese v Praze“, který odstartuje v květnu letošního roku.

Mýtus o nezájmu zahraničních turistů o tradiční českou kuchyni zbořen

Na povedený úvod navázal Torsten Steyer, zástupce Deutsche Bahn pro oblast Jihovýchodního Saska, který představil, jak může doprava propojit dva regiony. Konkrétně hovořil o vlaku Wanderexpress Bohemica, který putuje mezi Drážďany a Litoměřicemi. Cestující jej využívají především pro výlety a cesty za nákupy, velký potenciál však spatřuje pro dopravu do zaměstnání. O spolupráci v regionu hovořil rovněž Mirek Horák, manažer resortu Kyčerka, který velmi poutavě ukázal, jak je možné na Valašku úspěšně nabízet nejen poctivou českou kuchyni, ale i tradice a zážitky s regionem svázané. Zbořil jeden velký mýtus o tom, že zahraniční klientela nevyhledává českou lokální gastronomii a příběhy – 80 % návštěvníků Kyčerky tvoří zahraniční turisté.

Praha volá Zlín, Zlín volá Prahu

Po příběhu Kyčerky se podařilo naladit telemost a propojit se s AdCampem ve Zlíně, konferencí zaměřenou na destinační management. Odtud zazněl příspěvek Jakuba Hlaváčka, ředitel, Institut Turismu, který ukázal, jak je nezbytné přistupovat k tvorbě produktu turismu inovativně a využívat nejnovějších technologií. V Praze navázali dva provozovatelé Tomáš Drápal, ředitel, Wellness hotel Kolštejn a Václav Sklenář, hoteliér a ex-ředitel hotelu Srní, kteří ukázali výhody a nevýhody práce s regionálními značkami. Stalo se tak v české konferenční historii poprvé, že by se propojily dvě významné oborové akce napříč celou republikou.

Dopolední část programu pokračovala blokem „Hotel jako zážitek“, jehož moderace se ujal Otakar John, generální ředitel, K+K Hotels v Praze. Blok byl zahájen keynote řečníkem Markem Davym z anglického Futurecity, který nabídl vskutku inspirativní pohled na to, jak je možné měnit budovy a prostor kolem nás za pomoci umění a uvolnit tak nový potenciál pro byznys. „Všichni si myslí, že zahrnout umění a jeho prvky do nového projektu či revitalizace je velmi drahá záležitost. To není pravda, je možné využít zdroje, které jsou v rozpočtu již zahrnuty,“ konstatoval možná trochu překvapivě Davy.

O tom, jak je možné nahlížet na hotelové služby jinou optikou a zakomponovat umění nejen do interiéru hotelu, ale do příběhu celého zařízení hovořil Jan Boháč, majitel hotelu Besídka ve Slavonicích. Ten je od svého vzniku úzce svázán s divadlem Sklep. V Besídce si můžete objednat pokoje spoluvytvořené a pojmenované po zakladatelích – každá noc je tedy originál a zážitek. V bloku se dále představil Jan Kratina, generální ředitel největší hotelové sítě v ČR – CPI Hotels. V prezentaci ukázal možnosti lokalizace nabídky v řetězovém hotelu. O velmi aktuálním tématu, a sice jak zatraktivnit lázně pro širokou klientelu po legislativních změnách, pohovořil Eduard Bláha, prezident Svazu léčebných lázní. Dopolední program byl zakončen příspěvkem Jakuba Morávka z advokátní kancelář Felix a spol., který ukázal co dělat v případě, že zážitek z dovolené není podle představ.

Po gastronomickém zážitku v podobě oběda se za řečnickým pultíkem objevil Tomáš Poucha, zakladatel Marketingového institutu, který velmi otevřeně a neformálně zahájil blok Kulinární turistika, ve kterém své zkušenosti a názory prezentovalo pět gentlemanů – každý s trochu jiným profesionálním zázemím, spojovala je však láska k dobrému a kvalitnímu jídlu. Miloslav Puchta, spolumajitel Ekofarmy Svinná na Šumavě ukázal, jak může právník a bankéřka vybudovat fungující farmu a penzion, kde nabízí domácí kuchyni z produktů, které vypěstují či odchovají.

Na vlnu o kvalitním stravování a zdravém způsobu života navázal Marek Farník s příběhem o nápojích UGO. Z ovocných šťáv se plynule přešlo k nápoji, který je označován za tekuté zlato. Václav Berka, starší obchodní sládek z Plzeňského Prazdroje s láskou jemu vlastní pohovořil o českém pivu a jeho roli v české gastronomii – pivo může dokreslit a podpořit chuť podávaného pokrmu, zároveň může sloužit jako surovina k vaření. Jídlo jako vášeň a cíl cesty představil vařící manažer Miloš Mach, který na základě své cestovatelské zkušenosti zhodnotil, že v ČR nejsou na rozdíl od ostatních koutů světa rozvinuté klasické vývařovny, kde si člověk pochutná a pronikne do kulturních zvyků daného národa. Kulinářský blok uzavřela upřímná výpověď Pavla Mareše, majitele a šéfkuchaře restaurace Tři knížata, který bez obalu pojmenoval největší výzvy, se kterými se současní podnikatelé a provozovatelé potýkají.

Program celého dne uzavřel interaktivní blok zacílený na mobilní a on-line budoucnost ve službách hospitality, kterým provedl Adam Reinberger. V intenzivní hodince své síly poměřili pánové Aleš Fodor z Dobrého webu, Martin Dolejš z O2 Media a Jiří Szántó a Michal Komár z Crazy Tomato. Na závěr dne se v příjemných prostorách hotelu Aquapalace Prague konal společenský večer pod patronací Plzeňského Prazdroje.

Druhý den konference se nesl ve znamení šesti diskusních sekcí, které se zaměřily na témata zážitkového hotelnictví, regionální gastronomie, českých hor, dopravy, lázeňství a wellness a PR a marketing v cestovním ruchu. Na přípravě sekcí se podílelo více než 40 profesionálů, kteří aktivně diskutovali s účastníky. Živá debata některých sekcí pokračovala ještě dlouho po skončení ve foyer.

Organizátoři děkují za záštitu Ministru pro místní rozvoj Kamilu Jankovskému a všem, kteří Hospitality & Tourism Summit 2013 podpořili. Jsou to především zlatý partner Plzeňský Prazdroj, a další v čele s agenturou CzechTourism.


Web konference: www.horeca21.cz
Fotogalerie: http://www.flickr.com/photos/34231398@N03/sets/72157633283296987/


Kontakt pro média:

Blue Events:
Aneta Zímová
Tel.: +420 730 184 505
e-mail: aneta.zimova@blueevents.eu