This article is only available in Czech.
Internet Jungle 2016: Bez strategie k efektivním řešením na internetu cesta nevede
Published 6/2/2016

Praha, 1. 6. 2016 – Druhý díl ze série Primetime for… věnovaný internetové džungli přilákal do Národní technické knihovny na 190 zástupců firem, se širokým zastoupením marketingových manažerů. Odborníci ve čtyřech programových blocích pokryli to nejzajímavější z oblasti strategie, sociálních sítí, výkonnostní reklamy i tvorby a distribuce obsahu. Napříč prezentacemi zaznívala potřeba propojovat onlinové aktivity s celofiremní strategií a vyhodnocovat přínos pro byznys.

Pavel Špryňar z Deloitte svou otázkou „Jak proměnit online v zisk“ jasně rámoval téma celého dne. Digitální éra firmy vede k zvládání a řízení nepřetržitých změn a k potřebě rychle reagovat. Podle analýzy poradenské firmy 77 % společností proto restrukturuje, aby fungovaly tak, jak komunikují směrem ke spotřebitelům.

Martin Brixí z Tchibo na různých online aktivitách (blog, mobilní aplikace, „human“ product placement, youtube,..) demonstroval význam poutavého obsahu, který nejen vtáhne diváka do hry, ale asistuje při prodeji.

Budoucnost efektivních řešení je podle Jana Podzimka, CEO v agentuře Pria, v digital first mindsetu. „Pokud, ale nemáte strategický rámec a vydiskutovanou marketingovou vizi, těžko se vám bude dařit zformulovat zadání a cíle,“ otevřeně konstatoval.

Blok o strategii uzavřel Roman Zámečník, creative director v Digital Brain. „Jak vybudovat silnou značku? Mějte dlouhodobou vizi, vyjasněte si, co děláte, proč to děláte a pro koho to děláte.“ Tento přístup k firemní kultuře a kampaním pomohl značce CZC v jednorázovém 20 % nárůstu spontánní brand awarness.

Druhý blok na téma Sociální sítě odstartoval Petr Jelínek z Business Factory s návodem, jak Facebook vytěžit pro byznys. Na úvod zbořil zažité mýty a vyjmenoval best practice. „Když budete přemýšlet o reklamě na Facebooku, tak se zamyslete, kolik prostředků investujete do televize, do Googlu, a pak si položte otázku, jestli je Facebook skutečně zadarmo. Není, je potřeba si na to vyčlenit rozpočet.“

O tom, jak na Facebooku dobře prodávat mluvil Vladimír Rejlek ze společnosti Wunderman. Prezentoval případovou studii o tom, jak podpora brandu na Facebooku pomohla nejen ke zlepšení interakce mezi firmou a klientem pro CK Fischer, ale také, jak Facebook, jako médium, generuje objednávky zájezdů. „Vždy fungují nejlépe posty, kde je vidět cena. Je jasně vidět že něco prodáváte, za nic se neschováváte.“

Druhý blok poté zakončila svým vstupem dvojice Jakub Vostatek ze společnosti Vodafone a Michal Míka z McCANN, kteří stojí za kampaní, kterou telefonní operátor úspěšně cílí na mladou generaci. Podle Míky mají mladí lidé všechno a nic jim nechybí, kromě trpělivosti. Úspěchu kampaně dosáhli tím, že se trefili do zálib a zaměření cílové skupiny. „Poprvé v historii se Vodafone rozhodl zacílit reklamu na sociálních sítích. Zapojením do sociálních sítí se úspěšnost neskutečně zlepšila,“ řekl Jakub Vostatek.

Po obědě následoval třetí blok s tématem výkonnostní reklamy. Otevřel jej František Štrupl z Google a nabídl pohled poskytovatele jedné z největších „reklamních sítí“ Představil tři plus jeden trend: automatizaci, která probíhá napříč celým inzertním spektrem, vyhodnocování, video, které je, podle něho, na vzestupu a pozastavil se nad AdBlockem, který je spíše výkyvem, nežli něčím, s čím by se mělo do budoucna počítat.

Jiří Vítek, CEO v Mindshare, zastoupil stanovisko přední mediální agentury, která má s komunikačním plánováním bohaté zkušenosti. Je potřeba, aby online i offline fungovali dohromady. Jako pikantní příklad uvedl Google, který použil k propagaci prohlížeče Chrome tradiční média (televize, print).

S tématem žhavých novinek v programatické reklamě přišel Stanislav Mottl, manažer programatického obchodu s reklamním prostorem v R2B2cz, který vidí, mimo jiné, budoucnost reklamy v in-stream v TV, v nativní reklamě v RTB a napojení na aktuální realitu uživatele.

Na příkladu e-commercového prodejce volnočasového oblečení, ukázal Petr Bárta, jednatel, Skate-Praha.cz a Jiří Maier, Head of Client Services, VIVmail.cz, jak v praxi automatizovat e-mailové kampaně.

Celý blok pak zakončil Michal Hanáček, CEO z Pilulka.cz s prezentací o affiliate marketingu, který pomáhá e–commercovému hráči maximalizovat zisky.

Poslední blok na téma obsahu a inspirace otevřel Lukáš Burda, Head of Digital z České spořitelny s prezentací o digital storytellingu. Představil, jak přední banka, která obsluhuje na 5 milionu klientů, vypráví příběhy v online světě.

Předposledním řečníkem byl Vít Novák z trnd, který radil, jak udělat z běžných zákazníků kvalitní ambasadory značky. „Lidé jejich obsahu věří, protože popisuje osobní zkušenost člověka z masa a kostí. Je to o osobním doporučení.“

Má smysl do kampaně zapojit influencery? Odpovědí na tuto otázku zakončila odbornou část konference Martina Votrubová z TL5 Digital, agentury, která se specializuje na propojování značek s těmi, kterým v internetové džungli naslouchají tisíce potenciálních zákazníků. Dala tak nahlédnout do světa „millennials“, který je pro mnoho seniorních manažerů hádankou. Po skončení odborné části konference pokračoval v prostorách NTK závěrečný koktejl a networking.
 

Podrobnější informace:
Aneta Zímová, Blue Events aneta.zimova@blueevents.eu

Kontakt pro média:
Lukáš Koutník, Blue Events lukas.koutnik@blueevents.eu