This article is only available in Czech.
Jaké reklamní kampaně přinášejí radost spotřebitelům a jaké komunikačním odborníkům?
Published 4/10/2015

Praha, 10. dubna 2015 – Letošní již 16. ročník konference Marketing Management, který se uskuteční 14. května 2015 v Divadle ARCHA, přinese zajímavou přehlídku toho nejlepšího, co rozradostnilo odbornou veřejnost v konfrontaci s tím, co se líbí zákazníkům a spotřebitelům. Součástí programu bude již potřetí vyhlášení výsledků soutěže Marketingový počin roku v ČR a SR na základě výzkumu GfK.

Letošní téma „Jak do marketingu vrátit RADOST?“ reflektuje mnohokráte prokázanou skutečnost, že prostřednictvím pozitivních emocí vytváří firma silnější a dlouhodobější vztah mezi nabízeným produktem či značkou a spotřebitelem. Jak však tyto pozitivní emoce vyvolat? Co u spotřebitelů nejlépe funguje?

Součástí programu Marketing Managementu bude již potřetí přehlídka kampaní usilujících o titul Marketingový počin roku, které spotřebitelé zaznamenali jako nejvýraznější a svým způsobem nejmilejší, nejzábavnější či nejvtipnější. Zkrátka těch, které jim udělaly největší radost. Stane se tak na základě výsledků spotřebitelského výzkumu GfK. Sběr spontánních tipů na zajímavé marketingové počiny probíhal pomocí CAWI ankety v rámci on-line panelu GfK v ČR i SR, a to ve dvou kolech v různých časových obdobích, aby zajistil objektivní podklady. Shromážděné návrhy komunikačních kampaní, které zaujaly české a slovenské spotřebitele jsou utříděny z hlediska tří kategorií (Služby, Produkty, Ostatní) a v každé budou na základě nejvyššího počtu nominací na marketingový počin roku určeni vítězové pro Českou republiku a Slovensko. Zástupci společností s nejúspěšnějšími kampaněmi vystoupí následně v programu konference Marketing Management, aby se zúčastnili soutěžního klání o absolutního držitele ocenění Marketingový počin roku v ČR/SR. O absolutním vítězi rozhodne audience účastníků konference.

Letos je soutěž nově zařazena bezprostředně po bloku věnovanému kampaním, které zaujaly odbornou veřejnost - tedy profesionály marketingu a komunikace. Půjde v obou případech o podobné kampaně nebo se výsledky budou lišit? Lišit se budou. A hodně! Taneční kreace „pana účetního“ sice oslovily oba tábory, ale jedná se spíše o výjimku potvrzující pravidlo. Reklama s pěknou a milou písničkou kombinující propagaci českých produktů se záběry české krajiny, je totiž marketéry a spotřebiteli umisťována na diametrálně odlišné příčky žebříčku.

A co tedy na reklamních kampaních oceňují spotřebitelé? Namátkou vybíráme výroky:

„Výběr hlavního protagonisty byl trefný – vtipný a promyšlený. I hlasový projev přesně odpovídal na typ mrzouta - jeho mňauvajs se jen tak z hlavy nevytratí. :-)“

„Pobavil mě přístup s jakým hlavní postava – miliardář – popisuje své životní aktivity v konfrontaci k milionáři. Nebylo to urážlivé nebo agresivní, byla to vtipná nadsázka.“

„Bolo to typicky slovenské - bača, ľudový klobúk, košiar, dobrí herci, krátka, vtipná, neurážlivá….Je milé vidieť reklamu, ktorá v človeku prebúdza hrdosť na Slovensko.“

Obsažnější shrnutí vyjádření spotřebitelů a odhalení výherců v kategoriích „Služby“, „Produkty“ a „Ostatní“ na českém i slovenském trhu se dozvíme až v divadle Archa dne 14.5.2015.
 

Co: Marketing Management 2015
Kdy: 14. 5. 2015
Kde: Divadlo ARCHA v Praze
Web: www.marketingmanagement.cz

Kontakt
Barbora Krásná, Partner, Blue Events
e-mail: Barbora.Krasna@BlueEvents.eu, +420 222 749 841

Kontakt pro média:
Aneta Zímová, Project Manager, Blue Events
e-mail: Aneta.Zimova@BlueEvents.eu, +420 730 184 505