This article is only available in Czech.
Tržby řetězců poklesly, zisky ne
Published 1/24/2011

Třetině největších světových řetězců v loňském roce poklesly tržby. Zisky těchto firem však klesající tendenci nezaznamenaly. Tyto společnosti se dokázaly přizpůsobit nepříznivé situaci – zaměřily se na efektivnější chování, a to zejména v oblasti optimalizace skladových zásob, čímž si dokázaly udržet meziroční nárůst zisků. Podobné hospodářské výsledky jako ve světě lze očekávat i v České republice. Dvoudenní konference Retail Summit 2011 přinese v sekci Obchod a svět 3.0. odpovědi na otázky, jakým směrem se bude tuzemský obchod vyvíjet, na co se mají naši obchodníci v příštích letech připravit či jaké trendy v nakupování nás čekají. Zesílí nakupování přes internet a kamenné obchody ustoupí do pozadí?

Ekonomická recese změnila myšlení spotřebitelů. Ti se daleko více chovají opatrněji a na tržbách celosvětových velkých řetězců je to znát. Většině z nich totiž v loňském finančním roce poklesly tržby. To samé ale nelze říci o zisku. I přes složité ekonomické prostředí se řetězce dokázaly přizpůsobit a zareagovat efektivnějším chováním, a to zejména v oblasti optimalizace skladových zásob. Dokázaly si tak udržet meziroční nárůst zisků. Podle závěrů ze studie Global Powers of Retailing společnosti Deloitte dosáhli v loňském roce velmi dobrých výsledků především prodejci módního zboží.

V České republice lze očekávat podobné hospodářské výsledky jako ve světě. Vliv na tržby malobchodníků bude mít především jejich efektivita, to především znamená, za kolik jsou schopni výrobky a zboží od svých dodavatelů pořizovat a jaké jsou s nimi schopni vyjednávat množstevní slevy. Právě slevy a neustále se snižující cenová hladina spotřebního zboží jsou jedním z hlavním marketingových nástrojů, kterým se obchodníci snaží zákazníka zaujmout. Lze ale očekávat, že zákazník se bude orientovat nejen podle slev, ale za nejlepší nabídku bude považovat tu, která mu bude "ušita přímo na míru". Lze tak očekávat vyšší požadavky na kvalitu a neustálé pokračující inovace výrobků a lepší služby.

Jak se bude tuzemským obchodníkům dařit v příštích letech, na co se mají připravit a jaké trendy v oblasti nakupování náš čekají? Bude nadále sílit nakupování přes internet, zatímco kamenné obchody ustoupí do pozadí? Odpovědi na tyto otázky se již brzy posluchači dozví na dvoudenní konferenci s názvem Retail Summit 2011 v sekci Obchod a svět 3.0. A já osobně se ji velmi rád zúčastním.