This article is only available in Czech.
Retail Summit 2014 z pohledu účastníků
Published 3/21/2014

Je velmi těžké připravit dobrou akci poprvé, natož podvacáté. Proto přistupovali organizátoři Retail Summitu 2014 k jeho přípravám bez ambicí tyto kulatiny nějak opulentně slavit a spíše s velkou pokorou, zda mohou i podvacáté připravit program, který účastníky zaujme. Naštěstí ze spontánních reakcí přímo na summitu a především z názorů a hodnocení sdělených v písemné anketě vyplynulo, že se to povedlo. Reprezentativní výzkum, na kterém aktivně participovalo přes 250 účastníků, signalizuje, že Retail Summit 2014 měl ve své dvacetileté historii nejvyšší vnímanou informační hodnotu a navzdory tématu „Jak uspět v nejistých časech“ i velmi pohodovou atmosféru otevírající nejlepší příležitost pro jednání a obchodní kontakty.

Průběh summitu potvrdil, že i když současná tržní situace není rozhodně lehká, existuje řada důvodů k optimismu. Dva dny, nabité prezentacemi a diskusními fóry, ukázaly mnohé příležitostí, jak uspět na saturovaném a komplikovaném trhu, a především nabily účastníky „inspirací a pozitivním duchem“. K tomu do značné míry přispěl fakt, že mezi hlavními řečníky prvního konferenčního dne převažovali lidé s velkým myšlenkovým přesahem, nad rámec vlastního maloobchodu.

Sérii nevšedních příspěvků zahájil Tomáš Sedláček, hlavní analytik ČSOB, který si účastníky získal pravdivým, vtipným a srozumitelným zhodnocením tržní situace („posloužil jako úsměvný a optimistický úvod k vytvoření dobré nálady v hledišti“) i zajímavým názorem na přeceňování významu růstu v ekonomice: „Jeho charakteristika současného ukazatele HDP jako hrubého dluhového produktu by se měla povinně učit na školách“.

Navazující CEO panel obchodníků si sice ve výsledcích ankety vysloužil více kritiky („zaznívalo z něj příliš korporátního blabla“), ale díky výtečnému moderátorovi Martinu Veselovskému a hlavně účasti dobrých zástupců za tradiční obchod (Alex Král, Klára Dubská a Nam Nguyen za vietnamskou komunitu) nakonec nedopadl v hodnocení tak špatně. Jmenovitě pan Nguyen byl největším překvapením diskusního panelu: „Sice vystupoval více jako filosof než jako obchodník, ale svým otevřeným vyjadřováním sklidil největší úspěch a dvakrát i spontánní potlesk ze sálu.“

I druhý konferenční blok poskytl hodně témat k zamyšlení, a to hlavně díky vystoupení prof. Milana Zeleného („geniální a přitom tak prosté a samozřejmé“, „návrat k podstatě věcí“) a Šimona Pánka („krásné zdůraznění, co je skutečně důležité“, „příjemné obohacení o jiný než jen obchodnický rozměr“, úžasně inspirativní osobnost“).

Hvězdou třetí části summitu a nejúspěšnějším řečníkem celého programu se stal Jannis Samaras, spolumajitel a ředitel Kofoly. Navázal perfektně na myšlenky prof. Zeleného a demonstroval lásku, píli, pokoru, návrat k rodinné tradici a vášeň pro hledání nových cest, bez které nejde na trhu dlouhodobě uspět. Když ji miluješ, není co řešit, aneb slovy jednoho z respondentů ankety: „Moudrý a poutavý příběh o velké duši a velké odvaze“.

Ze zahraničních řečníků zaujal audienci nejvíce zástupce nám nejbližšího zahraničí – Pavol Konštiak, prezident Slovenského svazu obchodu a cestovního ruchu, který prezentoval srovnání obou našich ekonomik a přiblížil konkrétní zkušenosti se zákony, které na Slovensku ovlivňují rozvoj obchodu, se svým osobitým humorem: „Když už to nemůže změnit, tak se tomu aspoň hořce zasměje“.

Program 10 diskusních sekcí druhého dne získal také poměrně dobré hodnocení, nejlépe si vedla sekce s tématikou obchodních center, moderovaná Tomášem Drtinou, INCOMA – GfK. Přinesla: „velmi konkrétní záběr diskuse s jasnými odpověďmi, otevřená a adresná vystoupení panelistů i aktivní zapojení publika“. Obdobně dobře byl hodnocen i workshop „Internetový vs. kamenný obchod“, připravovaný Tomášem Bartlem z Direct People: „Inspirativní atmosféra, kreativní odpovědi, potěšila účast kolegů ze Slovenska“. Trojici nejlépe hodnocených diskusních panelů uzavírá sekce „Nové formáty“ pod vedením Petra Křiklana z agentury Nielsen, která výborně rozpracovala velmi potřebné téma revitalizace tradičního trhu a specializovaných prodejen.

K dobré atmosféře summitu přispělo i profesionální zázemí Congress Hotelu Clarion s vynikající úrovní cateringu, který udělal radost hned dvakrát. Organizátoři v rámci letošního roku vyhlášeného na evropské úrovni rokem boje proti plýtvání potravinami zařídili, aby zbylé nezkonzumované jídlo bylo doručeno do střediska Naděje na pražském Žižkově s kapacitou 70 lidí. Poděkování, které přišlo z Naděje, bylo tak pro všechny radostí navíc: „Takové pohoštění bylo pro naše klienty opravdovým zážitkem, nejenže se najedli, ale naprosto skvěle si pochutnali a z té rozmanitosti byli nadšení. Takže to byl dobrý skutek rovnou dvojitý, pro tělo i duši. Vlastně trojitý, to vynikající jídlo nepřišlo nazmar!“

Charitativní činnost se ostatně stala přirozenou součástí celého letošního ročníku Retail Summitu. U příležitosti 20 let úspěšného fungování konference na trhu se organizátoři rozhodli pomoci těm, kterým osud postavil do cesty výzvu žít bez pomoci zraku, a spojili se s projektem Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu. Celý první den bylo možné přispět na Světlušku prostřednictvím hlasování o vítězích vybraných kategorií MasterCard Obchodník roku (každý hlas měl hodnotu peněz) a večer pak za to účastníky odměnili nevidomí umělci a Aneta Langerová svým hudebním vystoupením. Za mnohé názory z ankety vyjadřující se k náplni společenského večera lze uvést alespoň tato slova: „Bylo krásné, že večer posloužil nejen zábavě, ale i sebereflexi a dojetí.“ A světluščí tykadla, která jako nezbytný doplněk vzhledu obdrželi všichni účastníci večera, pak zdobila i hlavy mnohých Obchodníků roku při slavnostním předávání cen. Takže fotky z vyhlašování tohoto ročníku Obchodníka roku budou už navždy nezaměnitelné s jinými.

Celkově mohou tedy být organizátoři 20.ročníku Retail Summitu spokojeni, zejména když navzdory historicky nejvyššímu počtu účastníků nedošlo k žádným zmatkům a organizace dostala skvělé hodnocení v podobě průměrné známky 1,33. Potěšil je například tento citát z ankety: „Vždycky jsou nějaké mouchy, ale v porovnání s většinou kongresů, které jsem absolvoval v zahraničí, je tato akce výborná a má s přihlédnutím k megalomanskému rozměru i hladký organizační průběh!“

Takže nyní už organizátorům zbývá jen pustit se s novou energií do příprav dalšího ročníku Retail Summitu, který se uskuteční ve dnech 3. - 4. února 2015, a mít šťastnou ruku při výběru jeho témat a řečníků. Aby mohli uspokojit i respondenta, jenž na otázku „Jaká témata navrhujete pro další ročník?“, odpověděl: „Taková, která mě zase přimějí přijít“.