This article is only available in Czech.
Obchodníci a výrobci se shodli, že kvalita potravin v České republice je na špičkové úrovni a že by jim politici neměli zbytečně komplikovat život
Published 2/6/2013

Kvalita potravin, ceny, komunikace výrobců a obchodníků, to byla hned na úvod Retail Summitu 2013 hlavní témata, o kterých diskutovali výrobci s obchodníky. Na leckdy bouřlivých reakcích 900 přítomných bylo vidět, že se letošní ročník největšího setkání nejen o obchodu trefil do černého.

Pojďme spolu mluvit, to byl apel, který zazněl z obou stran, jak od obchodníků, tak také od výrobců, kteří se zúčastnili úvodní panelové diskuze. „Dokážeme se domluvit s jednotlivými výrobci, nerozumím však tomu, proč Potravinářská komora dělá pravý opak. Například tím, že do nekonečna opakuje zcestné údaje o maržích obchodníků,“ doplnil Zdeněk Juračka, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Obě strany diskuze se jednoznačně shodly na tom, že kvalita potravin je v České republice na špičkové úrovni. Prosíme také média, nedělejte z komára velblouda, když popisujete ten či jiný problém, zbytečně strašíte lidi a snižujete jejich víru v kvalitu potravin, prohlásili jak výrobci, tak obchodníci. „Čeští výrobci mají technologie a procesy na špičce evropské i světové úrovně, všichni procházíme denně přísným dohledem a množstvím auditů. Rozporovaná kvalita českých potravin je z tohoto pohledu pouze „populistické“ téma, které nemá oporu ve faktech“, doplnil Jan Hanuš, ředitel Kosteleckých uzenin ze skupiny Agrofert.

Český spotřebitel navzdory tomuto faktu začíná více slyšet na české potraviny. Obchody hlásí, že minimálně 70 – 80% prodávaných potravin je od tuzemských subjektů, často velmi malých regionálních producentů. Podle obchodníků bude zesilovat tendence spotřebitelů vyhledávat kvalitní české potraviny.

„Politici nemusí zasahovat, například zcela vadným zákonem o významné tržní síle. Naopak, každý další zásah do trhu přináší nestabilitu, na kterou doplácí nejen obchodníci, ale také výrobci a především spotřebitelé,“ řekl Zdeněk Juračka.

Dokáží se však obchodníci dohodnout s výrobci i na cenách a promování výrobků?

Retail Summit 2013 naznačil, že si obě strany uvědomují, že takové debaty je čekají a že je nebezpečné stále sjíždět po spirále snižujících se cen. Tento fakt potvrdila taká nová čísla Českého statistického úřadu, který hlásil snížení tržeb v maloobchodu v roce 2012 o 1,1%. Lidé přitom méně nespotřebují, efekt je třeba přičíst nižším cenám.

Cena při dodržení maximální kvality tak i v roce 2013 bude určujícím faktorem, který čeští spotřebitelé upřednostní před všemi ostatními. Některé indicie však napovídají, že se tento trend nebude zesilovat a rok 2013 může být rokem obratu k jiným kritériím nákupního rozhodování než je pouze cena.


Kontakt pro další informace o konferenci:
Barbora Krásná, Partner, Blue Events
Tel.: +420 222 749 841, e-mail: barbora.krasna@blueevents.eu , www.blueevents.eu

Kontakt pro média:
Aneta Zímová, Blue Events
Tel.: +420 222 749 841, e-mail: aneta.zimova@blueevents.eu

Informace o akci:
Kdy/kde: 5. - 6. února 2013, Clarion Congress Hotel Prague
Organizátoři: Blue Events ve spolupráci s VŠE a SOCR ČR
Web konference: www.retail21.cz