This article is only available in Czech.
Prime Time for ... All About Facebook
Published 12/1/2012

První ročník unikátní česko – slovenské konference o komunikaci a marketingu na Facebooku se konal 29. 11. ve vršovickém Biu Vzlet za účasti 250 motivovaných marketérů a specialistů na sociální sítě. Heslo „Když nejsi na Facebooku - neexistuješ“ se dnes týká nejen jednotlivců, ale i firem, značek a výrobků. Marketingová a PR oddělení plánují nové komunikační strategie, které zahrnují nejen webové stránky a firemní blogy, ale také sociální sítě, především Facebook.

Konference měla 4 bloky. V prvních třech dostali prostor inspirativní odborníci na Facebook, kteří se věnovali tématice dat a statistiky, návodům, jak navrhovat a spravovat firemní profily a důležitému vztahu marketingu a Facebooku. Setkání korunoval poslední blok s případovými studiemi a facebookovými inovativními řešeními. Konferenci moderovali Pavel Kotyza, Blue Events a Peter Šebo, TheMarketers.biz.

První blok Facebook: data, statistiky a budoucnost otevřel Jakub Mach, ZoomSphere a jeho příspěvek Facebook v číslech: dynamický vývoj a velký potenciál pro firmy. Kromě analýzy základních dat se zaměřil na nejpopulárnější české značky a otázky, co je zapotřebí pro úspěch na Facebooku a co odlišuje úspěšné firmy od těch neúspěšných.

Analýze Facebooku v Čechách a na Moravě se věnoval Josef Šlerka, Ataxo. „Facebook není mrtev, ale není tak živý, jak to vypadá v marketingových analýzách. Přesto je uživatelů Facebooku pořád více než těch, kteří čtou noviny s náklady v řádech desetitisíců výtisků,“ konstatoval Šlerka.

Poslední účastník úvodního bloku nezávislý novinář Daniel Dočekal a jeho provokativní vystoupení Facebook je out! otevřelo polemiku o užitečnosti investic času a peněz do tohoto média. Pochybnosti a Doležalem položené otázky se následně prolínaly celou konferencí. Dočekal s nadsázkou charakterizoval Facebook jako „nesmyslnou, arogantní, namyšlenou a hloupou platformu“.

Druhá dopolední část: Jak na Facebook, aneb základy od A do Z přinesla praktické informace pro marketingové manažery. Eva Illésová, Social Media Freelancer prezentovala Tipy a triky pro správu firemních stránek na Facebooku. V 16 bodech se věnovala různým aspektům profilů od jazyka, cílových skupin, vytváření komunit až po příklady a užitečné nápady z vlastní praxe.

Petr Andrýsek, Socialsharks.cz nazval své vystoupení Budujte aktivní komunity, nedělejte starý marketing a věnoval se způsobům vytváření skupin- komunit spojených stejnými zájmy. Své zkušenosti jak využít komunitu sběratelů zakončil stručným doporučením: „Identifikovat. Zavázat. Nezklamat“.

Odpolední, třetí část: Facebook a marketing. Jak vážný je tento vztah? zahájila panelová diskuse Kreativita versus efektivita. Na co je Facebook marketérům skutečně dobrý? Do diskuse se zapojili Eva Illésová, Martin Woska, Igor Brossmann a Adam Zbiejczuk, kteří rovněž odpovídali na otázky z publika o dodržování pravidel zveřejňování slev a nabídek na Facebooku, návratnosti investic do kampaně nebo zkušeností s nákupem reklamy. Budování vlivu na Facebooku a jeho využití v PR se věnoval Adam Reinberger, Contra Media. Představil dobré příklady facebookových profilů a vynikajícím způsobem zvládnuté PR ilustroval na Jaromíru Jágrovi.

Klasik slovenské reklamy a zakladatel jedné z prvních agentur na Slovensku Igor Brossmann, Wiktor Leo Burnett, byl odměněn dlouhotrvajícím potleskem a smíchem účastníků konference. Prezentace Proč mají sloni fialové uši? aneb Proč prasata nemají křídla? tohoto inspirativního muže sice na položené otázky nenalezla odpovědi, ale odkryla, že nejen nemá facebookový profil, ale nepoužívá ani email. Brossmann se věnoval vlastnostem, které jsou společné virtuálním i hmotným sociálním sítím a hodnotám sdíleným úspěšnými lidmi. „Facebook jsou lidé, ne nástroj na jejich manipulaci,“ konstatoval Brossmann.

Poslední část konference Facebook: inspirace uvedl Michal Pastier, Zaraguza Digital. Byla věnována vybraným případovým studiím. O konkrétní příklady a zkušenosti se dále podělili Tomáš Hodboď – Česká televize/Nová média, Dušan Murčo – knihkupectví Martinus.cz, Ondřej Pavlů, Markething.cz provozovaný studenty FSV UK, Jan Matějka – pivovar Svijany a Adam Zbiejczuk, jeden z tvůrců nekorektního webu Žít Brno. Konferenci zakončily příklady zajímavých českých a slovenských případových studií, které prezentoval Pavel Kotyza.

První ročník konference ukázal, že o marketing na sociálních sítích je mezi odbornou komunitou velký zájem. Organizátoři uvítají náměty a inspirace, jak konferenci Prime Time for… do příštího ročníku obsahově ještě lépe vyprofilovat a přivést co nejlepší příklady z praxe.


Kontakt pro média:
Pavel Kotyza, Marketing Manager, Blue Events
Tel.: +420 222 749 850, e-mail: Pavel.Kotyza@blueevents.eu, www.blueevents.eu