This article is only available in Czech.
„I dnes je možné být úspěšný!“ hlásá 2. ročník českého CFO Congressu
Published 9/26/2013

Praha, 26. 9. 2013 – Letošní téma „Další den v životě finančního ředitele“ přišlo do konferenčního sálu České národní banky ve čtvrtek 25. 9. 2013 sdílet na 160 finančních ředitelek a ředitelů. Prostřednictvím zvolených praktických témat a výběrem řečníků pořadatelé 2. ročníku kongresu nabídli témata: „Co můžeme čekat v příštím roce?“,“ Horké novinky v každodenní práci CFO“ a závěrečnou aktuální panelovou diskusi “ Jak to vidí samotní CFO“. Kongresem prováděli Přemysl Čech, moderátor České televize a redaktorka Kristina Kadlas Blümelová z Economie. Informačně nabité přednášky byly doplněny průběžně kladenými soutěžními otázkami, publikum mělo možnost podílet se svými postřehy a dotazy na náplni celého kongresového dne.

První část plenárního programu Co můžeme čekat v příštím roce? zahájil Luděk Niedermayer, ředitel Deloitte Consulting. Představil svůj pohled na to, co čeká českou ekonomiku po „ztracené půl dekádě“. Makroekonomická data doplnil o výhledy predikované Mezinárodním měnovým fondem a aktuální prognózou na léta 2013 a 2014. „Dobře již bylo, ale nemusí být zle“ charakterizoval další vývoj s humorem sobě vlastním.

Následující panelová diskuse představila názory pěti vlastníků úspěšných českých firem: Ondřeje Bendy z Armatury Group, Rudolfa Gregořicy – Lanex, Vladimíra Králíčka ze softwarové firmy J.K.R. , Tomáše Lánského z investičního fondu ARX Equity a Jaroslava Řasy, ABRA Software. Panelisté se shodovali na tom, že hlavní očekávání vlastníků na CFO jsou: loajalita, naprostá důvěra a odbornost. Pánové Králíček a Gregořica zdůraznili potřebu „vytváření podmínek pro klidný spánek managementu reportováním čísel odpovídajících skutečnosti“.

Na otázku “Jak motivujete CFO?“ mluvil Ondřej Benda o „dlouhodobé motivaci a individuálních zadáních pro CFO, které nejsou přímo závislé jen na finančních výsledcích. CFO je dána vysoká stabilita bez pohledu na hospodářský cyklus, která mu dává prostor dotahovat projekty do konce“. Další tři tematické diskusní okruhy se dotkly partnerství CFO a managementu firmy, samotného výběru CFO a choulostivé otázky: „Kdy vám CFO pomohl a/nebo zavařil?“

V bloku Horké novinky pro každodenní práci finančního ředitele představilo šest přednášejících novinky, trendy a tipy ze své praxe. Nejlépe hodnocený a publikem vyžádaný speaker z loňského ročníku Jan Spáčil, partner Deloitte Legal, se dotkl rizikových témat „Za co můžete aktuálně skončit u soudu“ pohledem špičkového poradenského právníka. Zdůraznil, že trestněprávní odpovědnost ze dneška bude pro mlčena za 15 let, t. j. v roce 2028, stejně jako to, že „vnímání právního a protiprávního jednání se mění v čase“. Přítomným dal obecně platné nestárnoucí doporučení: „Používej selský rozum!“.

Mýty a realitu Řízení rizik a zpronevěry ve firmách představili: David Jurčík a Jan Balatka, Deloitte spolu s Vladimírem Uhlířem z TSR. Praktickým přístupem k inventarizaci majetku se zabýval Petr Adámek, výkonný ředitel Dantem.

O tom, že: „nejsou IT projekty, ale jen business projekty“ mluvil v části Datová centra, aneb proč by mohl mít CFO svého CIO raději František Mikeš, Altron Business Solutions. Jiří Kacerovský z Oriflame prezentoval globální případovou studii Zajištění efektivního přístupu CFO k podnikovým informacím. Mýty a pověry ve financování společnosti uváděli na pravou míru Mário Drosc a Václav Štětina z Raiffeisenbank.

Odpolední panelová diskuse Jak to vidí samotní CFO? přinesla témata týkající se každodenních aktuálních výzev a priorit finančních ředitelů. Na otázky odpovídalo pět panelistů: Daniel Buryš, Kofola, Michal Flídr, Aero Vodochody Aerospace, Karin Hrunková ze společnosti ASSA ABLOY, Michal Šedina, Safina a Irena Žáčková, Euro- Center Holding. Podělili se s účastníky kongresu o to, co je v práci irituje, kde je možné ještě ušetřit a jaké jsou další možnosti růstu a motivace. Irena Žáčková zdůraznila, že na rozdíl od ostatních panelistů nemají ve firmě tak sofistikované modely odměňování, ale zakládají si na tom, „že vytvářejí prostor pro další růst lidí, který je motivuje nejvíce“.

Velmi upřímné odpovědi zazněly na závěrečnou otázku: Jakou chybu již nechci opakovat. Irena Žáčková se s Karin Hrunkovou shodly na věčně zelených manažerských zásadách: nutnosti naučit se sdílet odpovědnost, delegovat pravomoci a nepodléhat iluzi o vlastní nepostradatelnosti. Celý kongres byl zakončen diskusí, postřehy a připomínkami z publika.

2. ročník CFO Congress spoluorganizovali společnost Blue Events a vydavatelství odborného tisku Economia. Konalo se s podporou mnohých významných partnerů, zlatým partnerem byla poradenská společnost Deloitte.

Kontakt pro média
Aneta Zímová, Project Executive, Blue Events
Tel.: +420 730 184 505, e-mail: aneta.zimova@blueevents.eu