This article is only available in Czech.
Budoucnost se děje teď!
Published 10/24/2013

Praha, 24. října 2013 – V pořadí již pátý ročník největšího setkání českých profesionálů v public relations - PR Summit 2013 byl zaměřen na nové trendy v PR, změny v médiích a nové výzvy v komunikaci značek. Součástí konference byla i pátá přímá volba PR Osobnosti roku, kterou se stal Marek Pražák, Managing Partner ve Svengali Communications. Byl nominován za prezidentskou kampaň pro Karla Schwarzenberga. Do pražského pláce Žofín přišlo více než 230 účastníků, tedy rekordní počet. Nárůst zájmu o třetinu oproti loňsku lze přičíst zajímavějšímu programu a rovněž úspěšnému etablování tématu PR jako transparentního nástroje pro státní správu, kterému byl věnován odpolední workshop. K dobré atmosféře Summitu přispěla příjemná a profesionální moderace Daniely Písařovicové a také interaktivní hlasování účastníků k diskutovaným tématům. PR Summit tradičně organizovala společnost Blue Events ve spolupráci s Asociací Public Relations Agentur.

V prvním bloku Jak se změnit pro budoucí úspěch? moderovaném Danielou Písařovicovou z České televize, prezentoval Jiří Nosek výsledky výzkumu nových trendů na českém trhu PR, který výhradně pro konferenci připravila během září a října výzkumná agentura GfK Czech. Více než 80% respondentů si myslí, že PR prochází obdobím výrazných změn, které jsou důsledkem především nástupu sociálních sítí, klesajících rozpočtů a tlaku na efektivitu komunikace. Shodli se také na tom, že nejdůležitější pro budoucí úspěch je využívání sociálních sítí a nových technologií, další vzdělávání, větší podpora ze strany managementu a schopnost nabídnout komplexnější řešení.

Následovala prezentace Steva Marinkera, Managing Directora HAVAS PR London. Jeho prezentace Značky v nové éře komunikace se zaměřila na jednu z velkých výzev, kterou je dnes pro firmy společenská odpovědnost (CSR). Steve odpovídal na otázky, nakolik je zodpovědné chování prospěšné pro značky, zda to není jen neužitečná módní záležitost. Na příkladu společnosti Body Shop ilustroval zásadní změnu vnímání a pojetí CSR. Agentura Havas PR provedla několik globálních výzkumů, ve kterých se prokázalo, že 80 % „prosumers“ (aktivních spotřebitelů) dávalo z 86 % přednost zodpovědným firmám. Zaměřil se také na specifika nových médií, která „umocní chyby značek a rychle šíří hněv spotřebitelů. Pokud se ke hněvu připojí také výsměch, je to pro společnost hotové neštěstí“. Zákazníky pohybující se na sociálních sítích pak obzvláště dráždí firemní pokrytectví. „Na sítích není možné dlouho něco předstírat, je třeba naslouchat, učit se a reagovat“.

Druhý dopolední blok Jsou nové trendy opravdu efektivní? se skládal ze čtyř prezentací. Věcný příspěvek Jak současné změny v médiích ovlivňují obor PR Martiny Vojtěchovské, šéfredaktorky MediaGuru, mapoval současné velké změny v oblasti vlastnictví a koncentrace na mediálním trhu. Tištěným médiím klesají obraty a marže, a proto hledají nové zdroje příjmů. Značky se snaží dostat blíže redakčnímu obsahu, zvyšuje se poptávka po content marketingu, novináři jsou pod velkým tlakem na efektivitu. Novou situaci v médiích je možno vnímat i jako šanci pro PR. „Klesající počet novinářů bude potřebovat PR, které se musí naučit inteligentně vyhovět jejich potřebám“.

Provokativní příspěvek Romana Hřebeckého, ideamakera agentury Páben.cz s názvem Půjde tisková zpráva do důchodu? se zaměřil na způsoby, jakými mohou i malé značky bez velkých rozpočtů vytvořit zajímavý obsah. Na několika příkladech ukázal, že to jde a vyslovil přesvědčení, že tisková zpráva v důchodu už je. Nicméně v následném hlasování zaplněný sál jednoznačně vyjádřil opačný názor.

Ondřej Peterka, FleishmanHillard, srovnával význam tradičních a nových médií při propagaci notebooků Lenovo. Popsal vlastnosti tradičních médií a nezávislých struktur, se kterými Lenovo pracuje (IT blogeři, opinion leadeři) a vyzdvihl hlavní benefity spolupráce s druhou skupinou: možnost vytvoření mnohem užšího vztahu se značkou a oslovení spotřebitelů, kteří ztratili důvěru v tradiční média.

Souboj značek ve službách integrované kampaně popsal Jakub Švestka, z Chello Central Europe. Pro kanál Sport1 realizovali kampaň využívající kombinaci nových médií a tradičního PR a aktivizovali diváky s cílem zvýšit sledovanost derby dvou tradičních nesmiřitelných španělských fotbalových rivalů - Realu Madrid a FC Barcelona. Jakubovo doporučení je: „Vytvořte příběh, využijte emoce, komunity a ambasadory. Věřte integrované kampani. A hlavně: dělejte to srdcem.“

Odpoledne se účastnící PR Summitu rozdělili na dvě části. Větší z nich se zapojila do panelové diskuse Role PR v době masivní migrace zákazníků vedené Petrou Mašínovou z McCann Communication & Consulting a zaměřené na sektory energetiky, bankovnictví a telekomunikací. Diskusi předcházela zajímavá analýza přítomnosti malých a velkých značek v médiích v podání Pavla Herota z Media Tenor. V navazující debatě se pak slova ujali zástupci ČEZ (Ladislav Kříž), Centropol (Martin Jonáš), ČSOB (Ivo Měšťánek), Air Bank (Vladimír Komjati) a Telefónica (Hany Farghali). Debatující se shodli, že PR sehrává svoji roli jak při akvizici, tak při snaze zákazníky udržet, nicméně role PR je pouze podpůrná. Drobnou výjimkou byl přístup Air Bank: „Pro nás je PR motorem migrace zákazníků, které chceme sebrat těm velkým hráčům,“ uvedl její mluvčí Vladimír Komjati.

Workshop PR jako transparentní nástroj pro státní správu moderovala Denisa Kasl Kollmannová, vedoucí katedry komunikace a PR, FSV UK. Transparentní a vzorová výběrová řízení v jeho rámci prezentovali Jana Pattynová, Pierstone a Petr Engliš, PEPR Consulting. Následovaly tři případové studie a závěrečný příspěvek moderátorky workshopu na téma Vládní komunikace a kampaně: jak komunikuje česká vláda s občany?

O úspěch konference a její programovou bohatost se velkou měrou zasloužili i její partneři z řad velkých i menších PR agentur v čele se zlatým partnerem HAVAS PR.


Kontakt pro média
Aneta Zímová, Blue Events
Tel.: +420 730 184 505, e-mail: aneta.zimova@blueevents.eu