This article is only available in Czech.
Pseudoinovace Vás nezachrání! Nefalšované inovace ano!
Published 1/14/2011

Tomáš Krásný, Managing Director společnosti GfK Austria, v rozhovoru pro magazín Retail Info promluvil o nadcházejícím ročníku konference Retail Summit, jež letos nese podtitul „Jak přežít? Inovovat.“ Konference tak chce firmám přinést cenné rady, jak jednat v období finanční krize. Jestliže chcete vědět, co dělat a co ne, čtěte dále…

 „Firmy, které zásadním způsobem inovovaly, zvedly svůj tržní podíl a náskok si dlouhodobě udržely i po konci krize. Významné ztráty tržních pozic jsou naopak prokázány u firem, které se nadprůměrně soustředily na cenové promoce, říká v rozhovoru pro Retail Info Plus Tomáš Krásný, Managing Director GfK Austria.
 
Letošní ročník konference Retail Summit se koná pod mottem: Jak přežít? Inovovat. Inovace však znamená nejprve investice. Proč by se měly firmy v době, kdy počítají každou korunu, vydat právě tímto směrem?
Je prokázáno, že právě v období krize se nůžky mezi úspěšnými a upadajícími firmami otevírají vůbec nejrychleji. Existují empirické výzkumy, které prokazují, že zásadní příčinou této diferenciace jsou právě inovace.
Moji němečtí kolegové z panelu domácností GfK tento trend jasně zdokumentovali na příkladu analýzy minulých tří krizí. Firmy, které zásadním způsobem inovovaly, zvedly svůj tržní podíl a náskok si dlouhodobě udržely i po konci krize.
Zajímavé je i to, že stejná analýza prokazuje významné ztráty tržních pozic firem, které se nadprůměrně soustředily na cenové promoce.


Mnoho firem vydává za novinky i produkty, které prodělaly jen řekněme kosmetický zákrok, nazvěme ho třeba pseudoinovací. Co si myslíte o tomto přístupu?
Je bohužel pravdou, že absolutní většina inovací má charakter „mee-toos“, nepodstatných změn, často pouze kopírujících konkurenci. Jejich smyslem je ukázat, že „my taky něco děláme“….
Existuje opět řada analýz, které prokazují, že právě tyto pseudoinovace selhávají vůbec nejčastěji.
 
Eva Klánová