This article is only available in Czech.
Letošní TOP Retailer již zná své vítěze
Published 2/1/2012

Již devět let je nedílnou součástí slavnostního večera konference Retail Summit udělování prestižních cen TOP RETAILER pro ty obchodníky, kterým se v uplynulém roce nejlépe dařilo bodovat u zákazníků. Nejinak tomu bylo i letos.

Také tentokrát byly hlavním základem pro udělování cen výsledky výzkumu SHOPPING MONITOR, největšího reprezentativního šetření nákupních zvyklostí v České republice. Tento průzkum společnosti INCOMA GfK již od devadesátých let každoročně mapuje nákupní preference a motivace českých domácností a jejich vztah k obchodním řetězcům.

Cenu TOP RETAILER za nejvíce zákazníků na českém trhu si stejně jako loni odnesl Kaufland. Prodejny s tímto názvem jsou hlavním nákupním místem rychloobrátkového zboží pro více než 18 % českých domácností.

Tradičně získává cenu TOP Retailer také řetězec nejlépe hodnocený zákazníky. Tento ukazatel vychází z komplexního zákaznického hodnocení celé řady faktorů (cenové vnímání prodejny, její sortimentní nabídka, čerstvost a kvalita zboží, kvalita nákupního prostředí, profesionalita a ochota personálu). Mezi potravinářskými řetězci letos první příčku z loňského roku uhájily hypermarkety Globus. Výzkum SHOPPING MONITOR potvrdil výbornou pozici tohoto řetězce, zejména co se týká šíře sortimentu, čerstvosti a kvality nabízeného zboží a příjemnosti nákupního prostředí. Mezi nepotravinářskými prodejnami u zákazníků zvítězila IKEA, která zaujala svou sortimentní nabídkou, cenovou úrovní i kvalitou personálu. 

Další ocenění TOP RETAILER směřovalo k obchodníkovi, který zaujal svým úspěšným konceptem či počinem. Vítězem hlasování v manažerském expertním panelu „Retail Vision“ se stal koncept Tchibo shops za „jedinečnou aplikaci "sezónního" pojetí kategorií - sortimentní skladba a průběžná rotace výrobků ukazuje, jak i převážně nepotravinářské zboží může stavět na impulsním nákupu a generovat frekvenci nakupujících“.

Letos poprvé byla udělena i speciální cena TOP RETAILER – Obchodník bez bariér. Výzkum realizovaný ve spolupráci s Kontem Bariéry zjišťoval, které prodejny osobám se zdravotním handicapem nejvíc usnadňují návštěvu a nákup a kde naopak tito lidé narážejí na překážky. Z celkového srovnání nejlépe vyšly prodejny Tesco hypermarket.

Kontakt pro případné další informace:   Tomáš Drtina, INCOMA GfK (tomas.drtina@gfk.com,
 tel. 251117541)