This article is only available in Czech.
HR 2.0 Čas na změnu
Published 10/14/2015

Praha 14. 10. 2010 – Jubilejní desátý ročník oborové konference HR Management o změnách, současných trendech a nové fázi vývoje HR se odehrál v pražském Slovanském domě a zaujal více než 180 účastníků. Mezi hlavní témata setkání patřily spolupráce HR se členy TOP managementu, HR marketing na sociálních sítích nebo nové směry v náboru. Hlavním řečníkem byl vizionář Bruce Morton se svým náhledem na „nový svět práce“. Součástí konference bylo i finále ocenění Osobnost HR 2015 a soutěžní představení nejlepších českých HR projektů soutěže Cena personalistů 2015. Konferenci organizovaly Blue Events ve spolupráci s časopisem Moderní řízení.

Úvodní bilanční část Člověk 2.0 Návod k použití? moderovala Barbora Krásná, Partner, Blue Events.

Aktuální trendy v oblasti HR a náboru zaměstnanců ukázal průzkum HR Barometr 2015. Agentura Native PR ho realizovala pro Klub zaměstnavatelů a jeho výsledky představil Václav Pavelka, Managing Partner této agentury. V září rozeslali 700 dotazníků šéfům HR vybraných firem napříč odvětvími s více než 250 zaměstnanci. Ze 110 vyplněných dotazníků vyplynulo, že role HR v posledních dvou letech opět posiluje. Mezi priority patří ze 44 % nábor, dále snížení fluktuace a práce s talenty. „Hlavní závěry ukázaly, že to, čím chce být firma atraktivnější než jiní zaměstnavatelé, je velmi tradiční: nabízet jistotu zaměstnaní v příjemném kolektivu. Ve snaze zaujmout jsou všichni v zajetí stejného klišé.“ Firmy odlišuje vnímaná hodnota. HR komunikace je segmentovaná a srovnatelná s marketingem. Roste vliv značky na náborovou komunikaci.

Témata diskusního minipanelu Člověk 2.0 zarámovaly tři příspěvky ze světa mediálních analýz, náboru prostřednictvím sociálních sítí a pracovního práva. Petra Mašínová, CEO, Newton Media představila přístupy, jakými lze číst, využívat a interpretovat věrohodná relevantní mediální data a to, co mohou skrývat. Použila příklady tunelu Blanka a OKD.
Jan Podzimek, CEO, PRIA SYSTEM se věnoval možnostem budování firemní kultury a náboru nových zaměstnanců prostřednictvím sociálních sítí. Objasnil spojení a výhody klasického a online HR s použitím kampaně pro Generali „Pojď s námi do trojky“. „Dívali jsme se na nábor jako na nákupní proces. Zaměřili jsme se na důkladný remarkting. Ve výsledku byly náklady na vyplněný formulář 2x nižší než klasickou metodou.“
Právní aspekty zaměstnanců ve světě moderních technologií rozebral Jakub Morávek, Advokátní kancelář Felix a spol., specialista na pracovní právo a ochranu osobních údajů. Vtipná, výstižná a otevřená prezentace se věnovala především limitům vyplývajícím ze zastaralého pracovního práva, které naráží na flexibilní formy zaměstnání (např. home office). Přednášku obohatil i o absurdní příklady práva EU a vybraná soudní rozhodnutí související s používáním moderních technologií.

Očekávanou klíčovou část konference otevřela přednáška Nový svět práce názorového lídra a globálního inovátora v oblasti lidského kapitálu s více než 30letou zkušeností Američana Bruce Mortona, Head of Innovation, Allegis Global Solutions.

Nastupující generace, které klasicky nepracují, ale svou práci konzumují, nazval „talentsumers“. „Dříve lidé do práce chodili a měli doma a v práci dvě rozdílné osobnosti. V posledních deseti letech s laptopem a smartphonem můžeme pracovat odkudkoliv. Přišly nové problémy spojené s work-life integration a work-life balance. Pro HR je základem porozumět konzumaci práce, potřebě přispívat a ne chodit do práce. V roce 1990 HR vytvářely procesy, dnes musí vystoupit a obejmout to, jak lidé chtějí pracovat. Organizace budou řízeny strategicky a stanou se platformami talentů. Talentsumers se odlišují od zaměstnanců tím, že vnímají svět jinak, přinášejí více kreativity. Co mají dělat HR? Potřebují si s vedoucími oddělení vyjasnit, co je opravdu motivuje. Jasně popsat práci a funkce oddělení a stát se jejich partnery.“

Podstatné jsou tři otázky: 1. Kdo jsou vaši zaměstnanci? Jak je získáte a budete řídit, jak vytěžíte jejich digitální identitu? Dnešní trend vychází z jiné architektury talentů. 2. V novém světě práce lidé chtějí a potřebují další vzdělávání. Klíčová slova jsou: mnohočetné zapojení, práce šitá na míru a spolupráce. 3. Jak udělat práci co nejlépe a nejsnadněji? Je důležité vyvarovat se toho, abychom pro stromy neviděli les.

Bruce Morton moderoval také následující panelovou diskuzi o spolupráci HR s dalšími členy TOP managementu firem. Do panelu se zapojili Filip Plevač, Managing Director, Moravia Cans, Jiří Ritter, obchodní ředitel, Nestlé Czech Republic, Vít Vážan, Chief Financial Officer, České Radiokomunikace a Jiří Vlasák, marketingový ředitel, Kofola ČeskoSlovensko.

„Úlohou HR je vytvářet novou firemní kulturu. Radiokomunikace jsou tradiční česká technologická firma, která potřebuje nové nastavení tak, aby se lidé cítili být její součástí. Podle toho, jaké je oddělení HR, posuzují noví lidé celou společnost. HR by mělo podporovat rovnováhu mezi managementem a zaměstnanci a také o firmě vše vědět,“ myslí si Vít Vážan. „HR by mělo být mým partnerem, který poslouchá, někdy nesouhlasí, ale společně dosahujeme dobrých výsledků,“ deklaroval Jiří Vlasák.

Třetí část konference Svět sociálních lidí uváděl Martin Dokoupil, Managing Partner, Blue Strategy. Velmi zajímavý pohled na dnešní zrychlenou společnost pohledem sociologa Těkavá nehybnost současné společnosti přinesl Filip Vostal, FLÚ AV ČR & CEFRES. I přesto, že se svět zdá být překotně zrychlený, ve svých hlubších strukturách je statický a rigidní. Společenské zrychlení má společný rys: kolektivní nedostatek času. „Rat race“ přináší frustrace. Vše kolem exponenciálně roste, kvantita se stává novou kvalitou. Nemění se ale to, že času máme pořád stejně. Řešením je komprimovat naše aktivity. To v nás budí hrůzu a závrať.“ „Digitální protézy“ (smartphony, laptopy,…) nás nutí k permanentní konektivitě. Progresivní motto společnosti je založeno na ideálu svobody, zisku, individuální autonomie a příslibu svobodné volby. Jsme náchylní vstřebávat vjemy bez jakékoliv reflexe. Svět je odkouzlený, chceme být šokovaní, nechceme časově intelektuálně ani citově investovat. Důsledkem psychologické rigidity jsou zvyšující se stres, deprese a sebevražedné tendence.

Erika Vorlová, personální ředitelka, RWE Česká republika představila projekt Práce a lidé v pohybu. Spolu s inovovanou nabídkou služeb přišly také změny týkající se pracovních možností. V letech 2014-2017 zavádí společnost RWE projekt nového pracovního stylu založený na třech 3 pilířích: pracovní prostředí podporující inovativnost, flexibilní styl práce, komunikace a IT technologie. Má tři zásady úspěchu: princip dobrovolnosti, každý si může najít to, co mu sedí. Sdílení mezi týmy (best practice RWE). Postupná implementace.

Jak dělat spektakulární HR marketing a jak ho děláme my v Česku ukázali Josef Kadlec, Recruitment Academy, LinkedIn Certified Recruiter a Blake Wittman, GoodCall for Talent. „Základní otázkou pro recruitera bylo v minulosti to, kde a jak najít a získat klíčové talenty. Dnes přichází ke slovu talent sourcing, candidate engagement a employer branding. Talenty se hledají na Facebooku i na specializovaných sociálních sítích jako jsou bitbucket, GitHub, Google nebo Béhance. Prodávat produkt znamená prodávat společnost. Buďte opravdoví, při inzerování na website ukažte své zaměstnance a jejich práci. Najděte, jakou story mají specifické pozice, personalizujte je a ukažte budoucnost.“ Součástí prezentace bylo vyhlášení ocenění Nejlepšího českého kariérního videa 2015, které získala Česká televize a Kariérních stránek roku pro softwarovou společnost SDE.

Návod na to, jak vyhrát v náboru na sociálních sítích aneb Build. Engage. Recruit předestřel Piotr Mrozinski, Territory Manager – CEE, LinkedIn EMEA. Sociální média – LinkedIn, Twitter, Facebook – spojují profesionály s businessem. Pro použití LinkedIn jsou tři důvody: identita zaručená profesionálním profilem; network jako spojení profesionálů; knowledge – nejlepší profesionální platforma pro zveřejňování. „75 % profesionálů jsou pasivní a nechtějí nic měnit. Ale 60 % z nich je otevřeno novým příležitostem. Sociální média udržují v chodu konverzaci. Chovejte se jako marketéři.“

Představení nejlepších českých HR projektů – Cena personalistů 2015

Po představení pěti nejlepších projektů nominovaných na Cenu personalistů 2015 přítomní účastníci konference online hlasováním zvolili vítězem Azubi Car – učňovský vůz snů. Projekt, kterého se zúčastnil tým 22 žáků, představili spolu Danou Mariou Staňkovou, ředitelkou ŠKODA Akademie, ŠKODA AUTO také žáci Michal Chmelař a Vítek Šulc.

Mezi dalšími nominovanými projekty byly Podpora technického vzdělávání (MOTOR JIKOV Group, Iva Fantyšová), Investujeme do vzdělání dětí (OSTROJ Opava, Dagmar Stloukalová), Hennlich přeje rodině – slaďujeme v praxi (Petra Červinková a Martin Jonáš) a Výrobní budova přátelská k životnímu prostředí s nadstandardními podmínkami pro zaměstnance (SKF Lubrication Systems, Jaroslav Rejcha).

Na závěr konference pak byly z deseti personalistů nominovaných v jarních regionálních kolech hlasováním účastníků konference vybrány tři Osobnosti HR 2015. Vítězkou se stala Věra Vrchotová, ředitelka pro rozvoj lidských zdrojů Motor Jikov Group a.s., České Budějovice. Zvláštní ocenění Hybatel trhu HR desetiletí udělila společnost Blue Events ve spolupráci s Klubem zaměstnavatelů šéfredaktorce Moderního řízení Aleně Kazdové.

10. ročník HR Management podporovala řada významných společností v čele s hlavním partnerem Good Call for Talent.
 

Kontakt pro média:
Aneta Zímová, Project Manager, Blue Events
Tel.: +420 222 749 841, e-mail: aneta.zimova@blueevents.eu