This article is only available in Czech.
Česká inovace zveřejnila nejlepší tuzemské projekty, vítěze zvolí na festivalu
Published 2/19/2013

Praha, 19. února 2013 – Vrcholící soutěž Česká inovace 2012 zveřejnila 14 nejlepších projektů, ze kterých budou na Festivalu inovátorů ve středu 27. února 2013 zvoleni absolutní vítězové. Celkem se přihlásilo 110 projektů z různých sfér průmyslu, obchodu, vědy nebo státní správy. Finalisty v pěti kategoriích vybírala porota z řad ředitelů firem, vědeckých a akademických pracovníků i novinářů.

V kategorii Inovativní nápad určené jednotlivcům a studentům se do finále probojovaly dva odborné projekty Inovační katalyticko-reakční systém pro výrobu bionafty z odpadních tuků a olejů a Tvorba aerosolu vzorků pomocí tepelného odpařování diodovými lasery (Diode laser thermal vaporization - DLTV). Dalším vybraným nápadem je praktická Mechatronická sprcha spořící vodu při manipulaci s kohoutkem ve sprše.

V kategorii Nadějná inovace zahrnující živnostníky a začínající firmy bude o vítězství bojovat nová Metoda rozlišující mezi indukovanou (vyvolanou) a přirozenou seismicitou s projektem navrhujícím Nástroje a technologie pro tmelení a broušení velkých a zakřivených ploch. Z trochu jiného soudku je třetí finalista s projektem BIKETOWER představující automatický parkovací systém pro cyklisty využitelný i jako reklamní nosič nebo půjčovna jízdních kol.

Peníze v mobilu, léčba jícnu i svatby přes internet

Malé a střední firmy soutěží v kategorii Inovační hvězda, ve které uspěl projekt Degradabilní jícnový stent s degradabilním potahem, který léčí pacienty s onemocněním jícnu. Dalšími finalisty jsou Funkční nátěrové hmoty a projekt nazvaný Mobito - Peníze v mobilu zajišťující okamžité placení a posílání peněz mobilním telefonem.

V rámci kategorie Inovativní firma pro velké podniky a korporace porota vybrala Syrovátkový nápoj Fitness a hřejivý ovocný nápoj v PET lahvích NATELO včetně nového prodejního zařízení.

Ve zbrusu nové kategorii Veřejná správa uspěly zejména sociálně zaměřené projekty. Do finále byl vybrán Program vytváření a rozvíjení zájmu žáků o vědecké a technické obory v Pardubickém kraji a projekt Snižování míry nezaměstnanosti využitím speciální podmínky v sociální oblasti v rámci veřejného zadávání. Dalším vybraným projektem jsou Svatby on-line představující aplikaci, která umožňuje provedení objednávky svatby přes internet.

Vítěze zvolí všichni účastníci Festivalu Česká inovace

Vítězové kategorií budou vyhlášeni na Festivalu Česká inovace, který se koná 27. února v Národní technické knihovně v Praze. Celkového vítěze napříč kategoriemi zvolí sami účastníci festivalu.

Cílem soutěže a festivalu je pomoci zajímavým inovacím uplatnit se na trhu, vzájemně jejich autory propojit a vytvářet inovativní prostředí v Česku.

Českou inovaci podporuje mnoho významných firem a institucí, které jsou inovátorům připraveny poskytnout své zkušenosti. Je mezi nimi například 3M Česká republika, Era - Poštovní spořitelna, PwC Česká republika, Zátiší Group, Raiffeisenbank, O2 Media a řada dalších partnerů.

„Bez inovací nepřežije žádná ekonomika na světě, proč by zrovna ta česká měla být výjimkou? Pojďme dát hlavy dohromady, klidně se učit od úspěšných a podporovat zajímavé nápady, hledat a podporovat uplatnění těch realizovatelných a rozvoj těch realizovaných,“ říká David Vrba, generální ředitel společnosti 3M Česko a předseda správní rady České inovace.