This article is only available in Czech.
„Život je příliš krátký na to, abychom dělali něco, čemu nevěříme,“ zaznělo na druhém ročníku konference Leadership for Life
Published 6/17/2012

Výměna zkušeností z podnikatelského a korporátního prostředí a inspirace pro efektivní řízení byly hlavními tématy druhého ročníku konference Leadership for Life, která proběhla 13. června 2012 v hotelu Boscolo Prague. Bezmála stovce účastníků se představila trojice charismatických spíkrů, špičkových komunikátorů a manažerů z různých koutů světa a oblastí působení. V rámci panelových diskusí se nad principy úspěšného vedení zamýšleli vrcholní manažeři korporací a majitelé českých firem.

„Letošní druhý ročník osobně vnímám jako velmi úspěšný a v mnohém přínosnější než ten loňský. Kvalita prezentací jak zahraničních spíkrů, tak představitelů a vůdčích osobností české podnikatelské a korporátní scény předčila naše očekávání. Pozitivní ohlasy zazněly i z řad účastníků konference, kteří si, jak věřím, odnesli řadu podnětných úvah a inspiraci pro řízení svých společností,“ komentuje druhý ročník konference Barbora Krásná, partnerka organizační agentury Blue Events.

První dvě přednášky se nesly v duchu úspěšných strategií leadershipu. Ty Bennett (USA), zakladatel konzultační a trainingové společnosti Leadership Inc., definoval pojem leadership jako „vliv“. „Schopnost úspěšného vedení je o uvědomění si, že to není o vás, ale o lidech, které vedete. Vše začíná a končí u lidí. Lídr musí být typem člověka, kterého jsou ostatní ochotni následovat. Musí být schopen je přesvědčit, vzbudit důvěru a zápal pro myšlenku. Lidé, kteří věří v hodnoty společnosti a jejího vedení a mají svou práci rádi, jsou v ní obvykle také úspěšní. A to přináší profit všem zúčastněným,“ komentuje Bennett. Vlivovou strategii definuje ve třech jednoduchých tezích – jednak nutnosti investovat do lidí, dále vzbuzovat zájem a nesnažit se jen být zajímavým a konečně zacházet s lidmi tak, jak sami chtějí, aby s nimi bylo zacházeno.
Na téma proměny z podnikatele na šéfa korporace pohovořil druhý spíkr, Ricardo Levy, spoluzakladatel společnosti Catalytica, který působí v Severní a Jižní Americe. Podle Levyho je klíčovou úlohou úspěšného lídra absorbovat rizika. Také on spatřuje důležitost v provázanosti a vazbě na lidi, se kterými pracuje a v osobní emocionální angažovanosti. „Snažte se najmout ty nejlepší z nejlepších a důvěřujte jim. Musíte se poznat vzájemně, své slabé stránky i rizika a navázat jakési niterní propojení, závazek, kterému říkám ‚balíček důvěry‘,“ říká Levy.

Chápání pojmu leadership v Česku

V interaktivní a neformální diskusi moderované konzultantem společnosti Blue Strategy Martinem Dokoupilem se poté leadershipu v českých vodách věnovali špičkoví manažeři a majitelé tuzemských firem. Podnikatel roku, Jannis Samaras ze společnosti Kofola Holding, uvedl, že úspěch podniku stojí na lidech a inspirativním vedení, které umí prodat svou ideu a dýchat za svou myšlenku. A je jedno, zda se jedná o korporaci nebo o soukromý sektor. Martin Dlouhý, senior executive společnosti Tesco, potvrdil slova svých kolegů, když hovořil o tom, že DNA každé úspěšné společnosti je ve schopnosti inovovat a rozvíjet se. „Velké korporace jsou úspěšné proto, že si dokáží zachovat podnikatelského ducha,“ řekl Dlouhý. Úlohou lídra je také zjednodušení a krystalizace byznysu na to, co je podstatné. Martin Hausenblas, spoluzakladatel společnosti Adler International, pak na doplnění formuloval svoji tezi týkající se pozice lídra. Ve vedoucí funkci je podle něj nutné pečovat především o hodnoty společnosti a obklopit se schopnými lidmi, kterým lze věřit, ale také je kontrolovat. Čtveřici panelistů uzavřel Martin Vrba, CEO společnosti 3M Česko, se svými úvahami o významu emoční inteligence ve vrcholovém managementu. V rámci diskuse s účastníky došlo také na otázky regulačních limitů a svázanosti na straně korporací, otázku disciplinovanosti lídrů a roli žen ve vedení firem.

Nejistá budoucnost vyžaduje rychlou reakci

Oficiální programová část vyvrcholila vystoupením Patricka Dixona, světoznámého britského lékaře, podnikatele, futuristy a zakladatele prognostické společnosti Global Change Ltd., který je podle žebříčku The Times jedním z 20 nejvlivnějších myslitelů byznysu současné doby. Ve své prezentaci se Dixon zamýšlel nad rolí leadershipu a managementu v nepředvídatelné budoucnosti. V reakci na neustálé globální změny a nepředvídatelnost eurozóny zdůraznil nutnost pevného ukotvení podnikatelského ducha ve firemní kultuře, schopnost přijetí odpovědnosti a rizik a význam rychlého rozhodování. Dixon poté v rámci panelové diskuse s vybranými vůdčími osobnosti českého byznysu hledal odpověď na zásadní otázku „Kde hledat jistoty v nejisté době?“.

Patrick Dixon byl rovněž lídrem a průvodcem celodenního CEO workshopu, který byl zahájen galavečeří 13. června a pokračoval programem na Chateau Mcely ve čtvrtek 14. června.


Kontakt:
Stance Communications
Michaela Šimková, Account Manager
Tel.: +420 224 810 809, +420 724 872 331
e-mail: michaela.simkova@stance.cz
www.stance.cz

Organizátoři:
Chateau Mcely a Blue Events ve spolupráci se Stance Communications