This article is only available in Czech.
Jak díky mobilnímu marketingu vydělat
Published 11/27/2015

Praha 27. 11. 2015 Třetí ročník odborné konference Mobile Marketing 2015 v Národní technické knihovně v Praze nabídl sto padesáti účastníkům aktuální témata o mobilním životě českých spotřebitelů, měnícím se zákaznickém chování, nových výzvách pro marketéry a strategiích lídrů trhu. Mapoval nové trendy z pohledu zákazníků i dodavatelů. Přinesl také příklady realizovaných kampaní a řešení, které firmám pomohly posunout se v byznysu kupředu.

První část konference Novinky z pohledu zákazníků i dodavatelů zahájil Tomáš Pflanzer, Head of Digital, Nielsen Admosphere nejnovějšími analýzami trhu. Predikoval nárůst investic do mobilního marketingu a zaměřil se na data z průzkumů Nielsenu v oblasti smartphonů, tabletů a wearables zařízení.

Mobilní život českých zákazníků kopíruje globální trendy, trh se zrychluje. Česko je zatím převážně PC centrické. 60% Čechů má smartphone, 35 % tablet. 84% má chytrý telefon mladší než 3 roky. 19 % má staženu alespoň jednu placenou aplikaci. Nejvíce za aplikace utrácejí majitelé iPhonů. “Mobile již není příležitost, ale nutnost. Otázkou je, jak zasáhnout zákazníka nejvhodnějším médiem ve správný okamžik a na správném místě. V Česku vládne Facebook nad Twitterem. Ve skupině 15 – 24 let výrazně posiluje Snapchat."

Na mobilní trendy se soustředil také Dalibor Pulkert, Head of Mobile Development, Etnetera v příspěvku Brzdí nás technologie, jejich penetrace nebo naše představivost? Svět ovládly telefony, je jich více než lidí na Zemi. 2,4 miliardy lidí zatím mobilem nemá. Televize přesunují své kanály a nabízejí je multimediálně. Nové nástroje – např. Periscope- umožňují produkci obsahu a jeho sdílení, vytváření příběhů a emocí naživo.

Zachvět oborem a okouzlit zákazníky má v úmyslu Barbora Polachová, Marketing Manager, Uber. Na příběhu původem americké firmy ilustrovala odlišný přístup nejen k vlastnímu byznysu, ale i k marketingu služeb. „Vozíme i jídlo nebo balíky podle požadavků a potřeb a rychle reagujeme. V Praze máme povánoční akci Daruj jídlo potravinové bance, nebo Uberkittens – 20 minut mazlení se s koťátkem, které dovezeme domů a tak sbíráme dary na útulky pro kočky. To je náš marketing,“ zdůraznila Polachová.

Kvality Vítězné mobilní strategie lídra e-commerce v regionu střední Evropy představil Jiří Budinský, Head of Mobile, E-commerce Holding.

Podle Budínského českému e-commerce trhu leckdy uniká podstata. Firmy mají oprávněné obavy, zda do e-commerce jít, pokládají ho za buzzword, pochybují, že si na sebe vydělá. Zákazníci to neřeší. Tuzemské e-commerce se zároveň potýká s řadou nešvarů, přestože mobilní web není výsadou ale podmínkou, jej má jen čtvrtina e-shopů. Koloniál měl v září 51% mobilní zákazníků a chystá mobilní aplikaci.

Druhou dopolední část Jak dobýt zákazníkovo srdce za dob mobilu? otevřel Miroslav Král, majitel a Managing Partner MarketUP s prezentací Oslovte zákazníky v mikromomentech.

Král mluvil o konceptu micro-momentů neboli rozhodujících okamžiků, který před nedávnem představil Google. Přeloženo do marketingové strategie, značky by se měly zaměřit a získat všední momenty v životech zákazníků, ve kterých se však rodí rozhodnutí o nákupu. Zjednodušit se dají do čtyř skupin: I want to know, I want to go, I want to do a I want to buy.

Google v těchto situacích podporuje okamžitou reakci: 1) I want to know: inspirace pro rozhodování, synchronizovaná reklama – např. TV a mobil, 2. I Want to Go: hledání pobočky (fastfood). Nabídka adresy, telefonu, otvírací doby, google maps. 3. I Want to Do: kontent videa pro zákazníky 4. I Want to Buy: mobilní e-shop, nákup odkudkoliv. „Buďte mobilní, užiteční a rychlí. Vše propojujte. Absolutní jistotou jsou rychlé a nepředvídatelné změny!“

Martin Dolejš, Business Development Manager, O2 a Zdeněk Pavlíček, IM KAM, Samsung Electronics na případových studiích Kávy Jacobs a Samsung doložili, že Tajemství úspěšných kampaní spočívá ve více úrovňovém marketingu.

Dělejte zákazníkův svět jednodušší! vyzval Luděk Slouka, Innovations and New Business Leader, MasterCard. Vysvětlil možnosti digitálního placení a představil nové trendy digitálních plateb, peněženek, remote payments v restauracích, online a bezkontaktních plateb.

Mobilizaci ve Slevomatu představil Michal Bilka, Mobile Development Manager, Slevomat. Externí a interní mobilizace je letošní strategickou odpovědí na neustále se měnící trh a nové trendy. Ve Slevomatu zavedli kulturu mobile first, která je podporovaná využívání mobilu zaměstnanci.

Živou odbornou panelovou diskusi Jak se pod vlivem mobilních zařízení mění chování zákazníka? moderoval Ondřej Aust, šéfredaktor, Médiář a zapojili se do ní především účastníci konference, řečníci předchozích bloků a také Jakub Hrabovský, MNG Social.

Mezi nejzajímavější témata se dostalo takzvané „24/7 mentalita“ – tedy nepřetržitá služba zákazníkovi a připravenost firem; mobil jako prostředek koncového rozhodnutí v místě prodeje; obsahová strategie; aplikace jako speciální nabídka prodeje nebo zkušenosti s mobilním řešením ve státní správě.

Jakub Hrabovský je: „skeptický ke kobercovému necílenému náletu. Synergie mezi mobilem a FB, trend se přesouvá k přístupu na sociální sítě z mobilu. Na sociálních sítích je zapotřebí ohlídat si zákaznickou péči, vzniká velký tlak na reputační riziko, který mění chování značek.“

Michal Bilka, Slevomat, se domnívá, že: „Sociální sítě a mobil marketing jsou propojené. Vyžadují dobré cílení a detailní práci s identifikovanými uživateli.“

Dalibor Pulkert z Etnetery: „iBeacons mají teď možná omezený reach, ale jsou zajímavé pro tiché sbírání dat.“

Poslední část konference přinesla Případové studie úspěšných mobilních řešení.

Inovace v mobilních aplikacích ukázal na příkladu značky Kofila Tadeáš Novák, Pria. Otázku vlastní aplikace nebo kooperační platformy Happyfeed pro mobilní marketing řešili ve společné prezentaci Lubomír Celar, Happyfeed, Vojtěch Novák, RE PLAY a Tomáš Petrů, ZOO Praha. Na Budování hodnot značky pomocí mobilního marketingu zacílili Ondřej Šuch, Nadace ČEZ a Bob Tetiva, Brainz.

Konferenci Mobile Marketing 2015 pořádá společnost Blue Events za podpory řady partnerů v čele se společností Master Card.
 

Kontakt pro média:
Aneta Zímová, Blue Events
Tel.: +420 222 749 841, e-mail: aneta.zimova@blueevents.eu