This article is only available in Czech.
MOBILNÍ MARKETING JDE JEN JEDNÍM SMĚREM: NAHORU
Published 10/3/2014

Praha, 3. října 2014 – Druhý ročník celodenní konference Mobile Marketing 2014, který se odehrával v moderních prostorách Národní technické knihovny, zaujal více než 200 aktivních účastníků. 15 řečníků a účastníků panelové diskuse se zaměřilo na představení světových trendů a novinek, tipy a triky pro mobilní strategii, způsoby, jak se posunout od mobilního marketingu k mobilnímu byznysu až po kreativní case studies toho nejlepšího v ČR i v zahraničí. Konferenci organizovala společnost Blue Events ve spolupráci se slovenskými TheMarketers.biz.

První příspěvek dopoledního bloku A. Klíčové trendy a jejich dopad na práci marketéra - Mobilní zařízení dominují, přednesl Peter Šebo, TheMarketer.biz. Shrnul 10 klíčových trendů: zdůraznil, že smartphony a tablety jsou všude, více než 74% majitelů je používá k nakupování. Proto musí značky spotřebitelům poskytovat takové hodnoty, jejichž prostřednictvím se stanou součástí mobilního světa. Mobilní zařízení si vyžadují pozornost; mobilní reklama roste, nejrychleji na facebooku. Mezi příští big thing patří video, 85% mobilní populace je sleduje online. Rozšiřují se platformy a aplikace Gadgetkeeper a Interent of Things. Vylepšují se zařízení umožňující přesnější lokalizaci zákazníků než GPS: iBeacon. Telefony se přizpůsobují uživatelům podle přání a potřeb. Objevuje se také otázka, zda není mobilní svět obdobou „dot com“ investiční bubliny z 90. let. Poslední zřejmý trend vidí Šebo optimisticky: „Mobilní marketing jde jen jedním směrem: nahoru.“

Lukáš Stibor, Cleevio se strhující mladistvou energií vysvětloval Why I believe in mobile. Popsal úspěch aplikace Spendee umožňující ve smartphonu sledovat příjmy a výdaje. Za dva roky se Spendee stala nejznámější stáhnutou placenou aplikací v USA a Kanadě (2 miliony stáhnutí po 2USD). Mobilní komunikaci věří, protože je to sektor s obrovským potenciálem a rychlým rozvojem (od Nokie 5110 uplynulo16 let). Inovace probíhají rychle, chytrý telefon má dnes více výpočetní kapacity než celá NASA v roce 1969. Ani v budoucnosti mobilní bublina nepraskne, připojí se Indie a Čína a vznikne obrovský nový trh.

Rakušané Wolfgang Stockner, Bluesource a Andreas Korger, Excceet Card představili mobilní aplikaci Mobile Pocket v příspěvku Získejte díky mobilu spokojené a věrné zákazníky. Aplikace umožňuje stáhnout si do smartphonu digitalizované věrnostní karty a kupony od maloobchodníků. Popsali také problémy vyskytující se na point of sale. Jako příští technologii vyvíjejí možnosti digitalizace platebních karet a platby mobilem.

Druhý dopolední blok B Porozumět českému mobilnímu publiku aneb Mission M-possible zahájil Michal Novák, Accenture. Představil výsledky globálního průzkumu pořádaného Accenture, který mapoval Zákaznické trendy v digitálním světě. Digitální svět je všudypřítomný, každý zákazník má svou digitální stopu, nehledě na věk. 97% českých zákazníků používá pro zjištění informací o službách a produktech alespoň 1 online kanál. 77% zákazníků změnilo dodavatele z důvodu negativní zkušenosti s cenou. Český zákazník se, navzdory mýtům, sice rozhoduje ze 77 % na základě ceny, ale v ničem se neliší od rozhodujícího se klienta v Belgii, Dánsku nebo Irsku. Nemění se to, že zákazníci očekávají rychlost a pohodlný a poučený servis, nejúčinnější podporou prodeje je stále word of mouth. Mobilní aplikace a kampaně zatím nepatří mezi kriteria rozhodující o výběru dodavatele či obchodníka.

Marcel Vašš, ETarget představil to, Co čeští zákazníci skutečně chtějí. „V mobilní reklamě je budoucnost. Firmy si zatím neuvědomují její možnosti a používají ji jen jako přídavek do internetové kampaně. Marketéři zatím nepracují s geo cílením, day partingem nebo konkrétními cílovými skupinami. Mobilní reklama v RTB sítích je užitečná a efektivní, pokud je řízena odděleně od reklamy internetové a spravována s adekvátní péčí. Je třeba s ní počítat a začít sbírat zkušenosti už nyní.“

Vladimír Korbel, Unicorn Systems se zabýval uživatelskou zkušeností: Dobré UX jako nejlepší marketingový nástroj mobilních aplikací. Cílem UX je spokojený zákazník. Korbel také představil zásady dobrého designu a metodiku UX.

Odpolední panelová diskuse probíhala hůavně v režii samotných účastníků, kteří přes aplikaci Sli.do poslali více než 100 otázek, kterých se panelisté ujali s otevřeností a zaujetím. Panel C Od mobilního marketingu k mobilnímu byznysu uvedli Martin Dolejš a Jakub Mašek z O2. Představili možnosti big data získaných od více než 5 milionů zákazníků (mobily, pevné linky, webové připojení a TV), které jsou pro O2 bránou k novému byznysu. Big data jsou vícerozměrná statistika, která se od běžné liší velikostí, rychlostí zpracování, variabilitou, novými hodnotami a vazbami mezi daty. Je to nový prostředek pro boj s konkurencí. Představili 3 případové studie na optimalizaci pobočkové sítě, měření outdoorové komunikace a hodnocení návštěvnosti nákupních center.

S nebývalou otevřeností na otázky účastníků, jak mohou mobilní zařízení přispět ke spokojenosti zákazníků, zkušenosti s analýzou a ochranou dat či možnosti platby mobilem, poté odpovídali Tomáš Jeřábek, Mall.cz, Richard Walitza, MasterCard Europe, Stanislav Kůra, O2 a Tomáš Dufek, Smart Marketing Solutions.

Poslední část D Buďte kreativní a více prodávejte, přinesla inspirativní přehlídku toho nejlepšího z Česka i zahraničí. Aktivně se účastnili Bob Tetiva z Brainz Mobile, Michal Tomčík z BonBon apps, Ondřej Herink z GfK a Jaro Zacko z TRIAD Advertising. Panelisté prezentovali možnosti gamifikace jako nástroje pro 21. století, novou možnost geo lokalizace zákazníků díky i´Beacons a nové cesty kvalitativního výzkumu s použitím měřitelné psychofyziologické a neuronové aktivity. O nejnovější příklady úspěšného mobilního marketingu a využití iBeacons se podělil i Jaro Zacko, který výhledem do příštího roku konferenci uzavřel.

Mobile Marketing 2014 se konal díky laskavé podpoře těchto partnerů:
O2, GfK, Smart Marketing Solutions, Unicorn Systems, Brainz Mobile, Liftago, Kofola, Puro, AV Media a všem mediálním partnerům.


Kontakt pro média:

Aneta Zímová, Blue Events
M: +420 730 184 505
E: aneta.zimova@blueevents.eu
www.mobilemarketing.cz