This article is only available in Czech.
ABSOLUTNÍM VÍTĚZEM OCENĚNÍ MASTERCARD OBCHODNÍK ROKU 2013 SE STALA IKEA
Published 2/4/2014

Praha
4. února 2014

  • Absolutním vítězem a držitelem titulu MasterCard Obchodník roku 2013 se stala IKEA. Ta byla také oceněna v rámci oborových kategorií jako MasterCard Obchodník pro domácnost 2013.
  • Mezi další vítěze oborových kategorií patří Kaufland, Sportisimo, Alza.cz, dm drogerie markt, Electro World, Levné knihy a OBI.
  • Ocenění v kategorii GE Money Bank nejpřínosnější věrnostní program se stal Teta Klub drogistického řetězce Teta.
  • Vítězem v kategorii MasterCard Obchodník bez bariér se stalo Tesco.
  • Vítěze v kategorii GE Money Bank Cena veřejnosti vybrali zákazníci hlasováním na internetu a přes SMS. Nejvíc hlasů získal Lidl.
  • Vítězem v kategorii MasterCard Kreativita roku 2013 se stal Lidl. Rozhodla tak porota složená z profesionálů v oboru marketingu, která ocenila kampaň Paulus vs. Ihnačák.

Celkový vítěz i vítězové v jednotlivých sortimentních kategoriích byli určeni na základě výsledků rozsáhlého reprezentativního výzkumu společnosti INCOMA GfK na vzorku 1 000 respondentů z celé České republiky. Hodnocenými parametry bylo spontánní jmenování prodejny („top of mind“), počet nakupujících a míra jejich věrnosti prodejně, důvěra zákazníků a spokojenost s vybranými parametry (sortiment, kvalita, personál, služby, uspořádání).

Absolutní vítěz
Absolutním vítězem jedenáctého ročníku ocenění se stala společnost IKEA Česká republika. Lidé nejvíce oceňovali hlavně skladbu sortimentu společnosti, prodejna vykazuje i vysokou míru loajality a důvěry zákazníků. Na druhém místě se v kategorii Absolutní vítěz prosadila dm drogerie markt a na třetím místě se umístila drogerie Teta.

"Letos poprvé mohli obchodníci soutěžit v kategoriích MasterCard Kreativita roku a Věrnostní program roku 2013. Potvrdilo se nám, že inovativní přístup k zákazníkům i nové technologie umožňují obchodníkům zpříjemnit a zjednodušit nakupování a to umí porota i veřejnost ocenit. Snahou MasterCard je podpořit a rozvíjet právě nové a nápadité projekty, které přináší zákazníkům vždy něco navíc,“ říká Martina Kirchrathová, Commerce Development Director společnosti MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Oborové kategorie
Vedle hlavní kategorie byli na základě průzkumu vybráni i vítězové devíti oborových kategorií:

1. Cenu MasterCard Obchodník s potravinami roku 2013 (hypermarkety, supermarkety, potraviny) letos díky vysoké loajalitě svých zákazníků vyhrál Kaufland, na druhém místě se umístil Globus, který tak neobhájil své loňské vítězství a na třetím místě je Lidl.

2. Ocenění v kategorii MasterCard Obchodník s oděvy 2013 (obuv, oblečení, sport) stejně jako loni vyhrála společnost Sportisimo, na druhém místě se umístil Deichman a na třetím A3 Sport. Sportisimo boduje zejména širokou sítí svých prodejen a vysokou loajalitou zákazníků.

3. Cenu MasterCard Internetový obchodník roku 2013 obhájil portál Alza.cz, na druhém místě se umístil server Mall.cz a na třetím Aukro.cz. Zákazníci pozitivně vnímají především šíři nabízeného sortimentu a obchodu jsou loajální.

4. Vítězem kategorie MasterCard Obchodník s drogerií a parfumerií roku 2013 se stala společnost dm drogerie markt, druhé místo patří drogerii Teta a třetím oceněným se stal Rossmann. Všechny tři společnosti tak dosáhly stejného umístění jako v loňském roce. Oceňovanými charakteristikami dm drogerie jsou především široký sortiment a personál prodejen.

5. MasterCard Obchodník s elektrotechnikou roku 2013 se stal Electro World, na druhém místě skončil Datart a třetí místo obhájil Okay. Electro World u zákazníků boduje zejména šíří sortimentu a kvalitou personálu.

6. Cenu MasterCard Obchodník s knihami, CD a DVD roku 2013 obdržely Levné knihy, hned za ním získaly ocenění Knihy Dobrovský a Neoluxor.

7. Vítězem v kategorii MasterCard Obchodník pro dům a zahradu 2013 (potřeby pro dům, zahradu a chovatele) se stalo OBI, na druhém místě Baumax, na třetím místě Hornbach. OBI zvítězilo ve své kategorii zatím pokaždé za dobu trvání soutěže, a má tak na svém kontě už jedenáct prvenství.

8. Cenu MasterCard Obchodník roku pro domácnost 2013 (nábytek a vybavení domácností) získala IKEA. Na druhém místě je Asko Nábytek a třetí se umístil Jysk. Tato kategorie byla letos do soutěže zařazena poprvé jako samostatná.

9. MasterCard Obchodník bez bariér 2013 se stalo Tesco. Zákazníci ocenili přístup personálu a službu iTesco, kdy jim je nákup doručen až do domu. Záštitu nad touto kategorií převzalo Konto BARIÉRY. (více informací vyjde ve zvláštní tiskové zprávě)

Zvláštní ceny
1. V kategorii MasterCard Obchodník roku 2013 – GE Money Bank Cena veřejnosti zvítězil Lidl. První místo mu zajistilo 22 354 hlasů, na druhém místě se umístila IKEA s 10 528 hlasy a na třetím místě je drogerie dm markt se 7 334 hlasy. Zákazníci hlasovali prostřednictvím internetových stránek www.obchodnik-roku.cz a SMS zpráv v průběhu prosince 2013 a ledna 2014 a celkem mezi nejrůznější obchodníky rozdělili 153 973 hlasů.

2. Ocenění MasterCard Obchodník roku – GE Money Bank Věrnostní program 2013 patří mezi novinky letošního ročníku a získala ho drogerie Teta s programem Teta Klub, který zákazníci označili jako nejpřínosnější.

„Věrnostní programy, které obchodníci stále častěji nabízejí, jsou významným prvkem, kterým se mohou odlišit od konkurence. Mohou výrazně posílit loajalitu zákazníků. Díky velkému množství programů musí být ale postaveny promyšleně a silně“, říká Josef Jehlík, manažer věrnostního programu bene+, GE Money Bank. „To vše jsou důvody, proč byla soutěž MasterCard Obchodník roku rozšířena o kategorii GE Money Bank Věrnostní program“, dodává Josef Jehlík.

3. Vítězem v kategorii MasterCard Kreativita roku 2013 se stal Lidl. Rozhodla tak porota složená z profesionálů v oboru marketingu, která ocenila kampaň Paulus vs. Ihnačák. Jedná se jedinou kategorii, kam sami obchodníci mohli nominovat jednu ze svých úspěšných marketingových kampaní.

4. – 5. O vítězi v kategoriích MasterCard Osobnost obchodu 2013 a MasterCard Inovace v obchodě roku 2013 hlasují účastníci Retail Summitu 2014 na základě nominací odborné poroty. (více informací o nominovaných vyjde ve zvláštní tiskové zprávě)

Slavnostní vyhlášení výsledků

Slavnostní vyhlášení absolutního vítěze, vítězů všech oborových kategorií i zvláštních cen proběhlo 4. února 2014 v Clarion Congress Hotelu v Praze.

Přehled vítězů ocenění MasterCard Obchodník roku 2013

Oborové kategorie Vítěz
Absolutní vítěz MasterCard Obchodník roku 2013 IKEA
MasterCard Obchodník s potravinami roku 2013 Kaufland
MasterCard Obchodník s oděvy 2013 Sportisimo
MasterCard Internetový obchodník roku 2013 Alza.cz
MasterCard Obchodník s drogerií a parfumerií roku 2013 dm drogerie markt
MasterCard Obchodník s elektrotechnikou roku 2013 Electro World
MasterCard Obchodník s knihami, CD a DVD roku 2013 Levné knihy
MasterCard Obchodník pro dům a zahradu 2013 OBI
MasterCard Obchodník pro domácnost 2013 IKEA
MasterCard Obchodník bez bariér Tesco
Zvláštní kategorie Vítěz
MasterCard Obchodník roku 2013 – GE Money Bank Cena veřejnosti (viz zvláštní tisková zpráva) Lidl
MasterCard Kreativita roku 2013 (viz zvláštní tisková zpráva) Lidl
MasterCard Obchodník roku 2013 – GE Money Bank Věrnostní program roku 2013 Teta Klub

 

O ocenění MasterCard Obchodník roku
Generálním partnerem ročníku 2013 se opět stala společnost MasterCard Europe, hlavními partnery jsou GE Money Bank a věrnostní program bene+. V rámci ocenění byli vybíráni vítězové v 9 oborových kategoriích, 5 zvláštních cen (GE Money Bank Cena veřejnosti, MasterCard Osobnost obchodu a MasterCard Inovace v obchodě, GE Money Bank Věrnostní program roku 2013 a MasterCard Kreativita roku 2013) a absolutní vítěz. Více informací o soutěži naleznete na stránkách www.obchodnik-roku.cz.

V případě zájmu o další informace kontaktujte, prosím:

Ogilvy Public Relations

Milan Kříž, tel.: +420 221 998 237, 602 266 316, e-mail: milan.kriz@ogilvy.com
Lucie Policarová, tel.: + 420 221 998 226, 724 557 221, e-mail: lucie.policarova@ogilvy.com
Lucie Pavlů, tel.: + 420 602 302 502, lucie.pavlu@ogilvy.com